Wskazówki dotyczące planowania kuchni

   
      Biorąc pod uwagę czynności wykonywane w kuchni możemy ją podzielić na 5 stref. Wyodrębnienie tych stref oraz ich prawidłowe ustawienie zapewnia komfort pracy, ponieważ wszystko co jest w damym momencie potrzebne znajduje się w zasięgu ręki. 
     Strefy można zapalnować we wszystkich kuchniach - niezależnie od ich wielkości oraz formy.Dla osób praworęcznych strefy powinny być ustawione zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a dla leworęcznych w odwrotnym kierunku.

Przykładowe schematy układu kuchni dla osoby praworęcznej


 
Każda strefa w kuchni oznaczona jest innym kolorem:

strefa zapasów
strefa przechowywania
strefa zmywania
strefa przygotowywania
strefa gotowania /pieczenia
 

STREFA ZAPASÓW

W tej strefie przechowuje się artykuły spożywcze takie jak: ryz , mąka, cukier, makarony itp., a także chłodzone produkty spożywcze.

 

STREFA PRZECHOWYWANIA

Ta strefa kuchni służy do przechowywania naczyń codziennego uzytku takich jak szklanki, talerze itp. oraz pojemników na żywność.

 

STREFA ZMYWANIA

Obok zlewozmywaka i zmywarki powinno być tutaj miejsce na sortowniki śmieci oraz detergenty.

 

STREFA PRZYGOTOWYWANIA

Strefa przygotowywania tworzy glówny obszar pracy w kuchni, tutaj powinny znależć się deski do krojenia, przyprawy, miski.
 

STREFA GOTOWANIA/PIECZENIA

W tej strefie powinna sie znaleźć płyta ceramiczna lub gazowa, piekarnik, a także garnki, patelnie, sztućce robocze oraz formy do pieczenia.

 
 Zobacz więcej przydatnych porad w katalogu PDF

facebook

jazda próbna

google+

youtube